Galéria‎ > ‎2012/2013‎ > ‎

Kollégiumi farsang - reneszánsz nap

Az Úr 2013. esztendejében böjtelő havának tizedik napján Mátyás, Magyarország, Dalmácia, Horvátország, Ráma, Szerbia, Galícia, Lodoméria, Kunország és Bulgária királya világraszóló farsangi mulatságot rendezett udvarában. Ám igazságos urunk, Mátyás, álruhában vett részt a napot megnyitó ünnepi fogadáson, melyen így őfelsége Aragóniai Beatrix királynő ura nélkül jelent meg. Azonban hogy ne kelljen nélkülöznie egész nap ura jelenlétét, gazdag jutalmat ígért annak, aki urát megtalálja.

A fogadás végeztével iniciálé festésbe kezdtek a fiatal kódexfestő udvaroncok, míg a királyi kórus ünnepi énekeket tanult a királyi pár tiszteletére. Mindeközben egyik leleményes udvaronc felfedte Mátyás urunk kilétét, aki így visszatért hitveséhez. E dolgok végeztével a királyi pár pillantását vetette az arannyal megírt iniciálékra, és meghallgatta a kórus hangzatos énekét, minekutána az éhséget űző délidei ebédre került sor. Az udvarban hagyományosan kedvelt lencsefőzelék, tükörtojás és ízletesen elkészített sült alma elfogyasztásával a királyi pár visszavonult a későbbre tervezett rókavadászat előtt.

Rövid pihenés elteltével az egész udvar rókavadászatra kerekedett, s – ünnep lévén – a felséges úr méltóztatott jutalmat adni annak, aki a legserényebbnek bizonyult a vadászatban. A vadászat fáradalmait kipihenendő, mindenki vidám kártyajátékba kezdett. Az ünnepi vacsora elfogyasztása előtt a felséges pár megtekinteni méltóztatott az udvar minden tagja által kivitelezett vidám farsangi műsort, és a rendkívüli ötletességgel megalkotott jelmezeket. A legkiemelkedőbb udvaroncok ismét jutalomban részesültek kegyes királyunk jóvoltából. Az ünnepi vacsora hétfogásos menüjét nagy gonddal állították össze a királyi szakácsok: nemes ínyencségek közül is kiemelkedett a királyi erdőben vadászott vadkan sáfrány mártással. A pohárnokmester kitöltötte a királyi pár italát, s az udvarnokmester köszöntötte a felséges királyt és királynőt, valamint az udvar minden tagját, majd az étekfogó a királyi pár ételét szolgálta fel.

A lakoma befejeztével táncmulatság vette kezdetét; hajnalig tartott a vidámság, kacagás, tréfa és jókedv felséges urunk, Mátyás király udvarában.

Comments