Galéria‎ > ‎2013/2014‎ > ‎

Te szedd! országos szemétszedési akció

Ezúton is köszönjük mindazon diákjainknak, szüleiknek, tesóiknak, osztályfőnököknek és a többi kollégának, akik a szeptember 14-én, szombaton délelőtt hűvös, esős időben is eljöttek a Te szedd! programjára és szorgalmasan gyűjtötték a mások által eldobált szemetet iskolánk közelében és messzebb is.
Jó volt látni, hogy ennyi karolinás jelentkezett és tartotta fontosnak, hogy együtt (is) tegyünk környezetünk védelmében. Ebben az akcióban országszerte mintegy 100.000 ember tette velünk egy időben ugyanezt.
Köszönjük szépen! Kata, Orsi, Gábor

A Te szedd! akció a 3. a osztály szemszögéből:

Klasszikus történetekben gyakori szófordulat, hogy „... és akkor felvirradt a nagy nap…”
Ezen a szombaton nem látszott a felvirradó nap, csak a lógó hasú esőfelhőt nézhettük azon tűnődve, hogy elmossa – vagy nem mossa el a rendezvényt. Ennek ellenére a többség úgy gondolta, nem mossa el, megéri kockáztatni, ezért nagyon sokan eljöttek az akcióra.
A szervezőknek nem volt könnyű feladatuk, mert míg kiosztották a kesztyűket, zsákokat, elmondták a balesetvédelmi oktatást és a különböző csoportok útvonalait, folyamatosan zümmögött – morajlott a sok ember, azután mégis mindenki tudta a dolgát.
A mi csapatunk – az iskola jelenlegi legjobb 3. a osztálya – a Szent Ferenc utca - Bem utca - Topolya sor - Pálfy utca - Borbás utca kört kapta. A gyerekek hatalmas lelkesedéssel vágtak neki a feladatnak, nem volt az a szemét, amit ne szedtek volna össze. Eleinte alig jutott a hátul „kullogó”, zsákokat cipelő felnőtteknek gyűjteni való, de az idő múlásával a gyerekkezek lassultak, gyerekderekak nehezebben hajoltak, így a felnőttek bekapcsolódhattak végre a szedésbe is.
Az utcák tisztának tűntek, induláskor sokallottuk is a kapott zsákokat, de aztán mégis nagyon hamar tele lettek, kb. 10 db telt meg az amúgy rendezettnek tűnő környéken.
Nap mint nap erre járunk, mégsem tűnik fel mennyire sok az eldobált hulladék, többségében cigarettacsikk, sörös doboz, boros üveg, papír.
Később beszélgettünk a gyerekkel a nap tanulságáról, már ők is látják, hogy azok, akik szemetelnek, ennek az akciónak a hatására sajnos nem fognak megváltozni. Mi, akik részt vettünk rajta viszont még jobban odafigyelünk a környezetünkre.
A „Te szedd” akciók nagy ereje nem is az összeszedett szemét mennyiségében van, hanem abban, hogy a gyerekeink már tudják: a szemét a kukába való. Jó hangulatú rendezvény volt ez, a borús idő ellenére is. Csapatépítőnek is beillett. A gyerekek jót játszottak, a kicsit idősebbek meg kibeszélgethették magukat.

Haza meg akkor mentünk, amikor „jól esett”!

Németh Boti, Luca és szüleik


Comments