Galéria‎ > ‎2014/2015‎ > ‎

Az ifjúsági világtalálkozók keresztjének fogadása ünnepi mise keretében Szegeden

1984-ben – az első ifjúsági világtalálkozó alkalmával – a fiatalság ajándékot, s vele feladatot kapott Szent II. János Pál pápától. A fiatalok pápája a mára a találkozók jelképévé vált keresztet e szavakkal adta át a résztvevőknek: „Szeretett fiatalok! A Szentév végén rátok bízom ennek az ünnepi évnek a szimbólumát: Krisztus Keresztjét! Hordozzátok a világban mint Krisztus emberiség iránti szeretetének valóságos szimbólumát, és hirdessétek mindenkinek, hogy egyedül Krisztusban, aki meghalt, de feltámadt a halálból, lelhetünk üdvösséget és megváltást.” 

A keresztet a két találkozó között a fiatalok körbehordozzák országaikban, hogy a találkozó előtt egy évvel a vendéglátó ország ifjúságára bízzák. A kereszttel 2003 óta együtt zarándokol a szintén II. János Pál pápától kapott Salus Populi Romani-ikon is, a Ferenc pápa által is annyira kedvelt, a római Santa Maria Maggiore bazilikában található Mária-ikon másolata.
A négy méter magas fakeresztet és a vele zarándokló ikont Románia fiataljai adták át magyar testvéreiknek 2014. november 2-án Nyíregyházán, püspöki szentmise keretében. Az ifjúsági világtalálkozók szimbólumai ezt követően két hétig zarándokoltak a hazai egyházmegyékben, ahol katekézisekkel, tanúságtételekkel kísért ifjúsági imaesteken találkozhattak velük az érdeklődők. A keresztet és az ikont 2014. november 15-én, Kassán püspöki szentmise keretében fogadták a következő befogadó ország, Szlovákia fiataljai.
Helyszín: Szeged- Fogadalmi templom (Dóm)
Időpont: 2014. november 4. (kedd) 19 óra
Zenei szolgálat: Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség KÉK Egyetemi Kórusa
A Szentmise után agapéval vártuk a megjelent fiatalokat.
Comments