Galéria‎ > ‎2014/2015‎ > ‎

Cipősdoboz akció moldvai csángó gyerekeknek

Szerencsésen célba értek a csángó gyerekeknek készített ajándékdobozok.
Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult az akcióhoz! A debreceni iskolánkkal és a szakkollégiummal közösen szervezett gyűjtésnek köszönhetően közel 300 db csomaggal tudtuk megajándékozni a gyerekeket! 

Csilla nővér

A képek egyikére kattintva az album további képei is megtekinthetők.

Az ajándékok gyűjtése:Az ajándékok átadása:

KARÁCSONYI ÖRÖM FRUMÓSZÁN

A karácsonyi cipősdobozba rejtett ajándékokat Szegeden és Debrecenben gyűjtötték a Boldogasszony Iskolanővérek iskoláiban, s mintegy 300 csomag gyűlt össze. A keresztszülő-programban résztvevők ehhez még mintegy 30 csomagot küldtek célzottan a támogatott gyermekeknek, névre szóló formában. Mindezen adományokat – kb 350 karácsonyi csomagot - a szervező Boldog Terézia Katolikus Szakkollégium és Jablonczay Egyesület egy mikrobusszal 2014. december 10-én vitte ki Frumószára.  


A kiszállítás költségeit – a 2000 km-es benzin, útdíj árát – az egyesület jótékonysági vásárának bevételei (17 000 HUF) mellett fedezte a fertőhomoki egyházközség és önkormányzat adománya (24 000 és 20 000 HUF), valamint a soproni NYME Közgazdaságtudományi (10 000 HUF) és Benedek Elek Pedagógiai karának (10 000 HUF) adományai.   


FRUMÓSZA – SZÉPFALU - TELEPÜLÉS A KÁRPÁTOKTÓL KELETRE, A ROMÁNIAI MOLDVÁBAN A TÁZLÓ FOLYÓ PARTJÁN. A falu lakossága 1930-ban 1676, melyből 903 volt magyar nyelvű és római katolikus, a 2011-es népszámlálás szerint 3339 fő, ebből 67 fő vallja magyarnak magát, a falu nagyobb része római katolikus. A környező vidék – Bákó megye – túlnyomó többsége román ortodox vallású román lakosságú. A nyelv és vallás, és így identitás vesztés ellen a faluban nyolc éve indult a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének Oktatási Programja, a székelyföldi Máthé Krisztina magyartanár vezetésével. A házat erre a célra Böjte Csaba atya alapítványa adja. Most - nyolc éves munka eredményeképpen heti 18 órában 88 gyermek tanul magyarul az iskolában. A csíkszeredai magyar nyelvű Márton Áron Gimnáziumban két továbbtanuló volt diákjuk van; hárman hamarosan érettségiznek; a mostani 5-8. osztályból hatan akarnak magyar nyelven továbbtanulni.

A csomagokat elsősorban a magyar oktatásban résztvevő gyermekek kapták, ezen kívül az ő kistestvéreik, óvodások és rászoruló családok.   

KÖSZÖNET MINDENKINEK, AKI SEGÍTETT!

Köszönőlevél Csángóföldről:

Comments