Galéria‎ > ‎2016/2017‎ > ‎

Bálint Sándor emléktábla koszorúzása

A kettős jubileumi év keretében az Iskola indításának 145. és újraindításának 25. évfordulója alkalmából Bálint Sándor halálának, mennyei születésnapjának évfordulóján, 2017. május 10-én fontos eseménnyel gazdagítottuk az ünnepségsorozatot. 
A Katolikus Diákszövetség aktív közreműködésével és az 5-11. osztályokból két-két tanuló részvételével megkoszorúztuk az iskola falán található Bálint Sándor-emléktáblát. Néhány osztály színházlátogatás és a paksi üzemlátogatás miatt nem képviseltette magát. 
Az ünnepséget a 4. osztályos Kiss Anna Róza népdalszólója indította. Faragó M. Flóra nővér köszöntő szavai után Dr. Zombori István méltatta Bálint Sándort. A történész, nyugalmazott múzeumigazgató, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének szegedi elnöke egy emberöltővel ezelőtt az iskola újraindításáért is sokat tett. Annak idején Zombori István avatta fel magát az emléktáblát is.

Mindnyájunk számára felemelő volt a tény, hogy a mostani koszorúzásra elfogadta meghívásunkat, hiszen amellett, hogy Bálint Sándor munkásságának elismert szakértője, hálás szívvel tartjuk számon, hogy többek között éppen az ő munkája tette lehetővé iskolánk mai virágzását, sőt gyermekei oktatását-nevelését is ránk bízta. Beszédében Alsóváros, Bálint Sándor és iskolánk kapcsolatára hívta fel a figyelmet. Mint ismeretes, Bálint Sándor, a „legszögedibb szögedi”, az alsóvárosi templom Fekete Madonna márványtáblájának készíttetője 1937 és 1941 között az Iskolanővérek iskolájában is tanított.

A történész úr szavai nyomán betekintést nyertünk Bálint Sándor alázatos és kitartó szakrális néprajzi munkájába, hallhattunk jelleméről, kiemelve, hogy személyisége mennyire példaértékű lehet számunkra, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy szentté avatása folyamatban van. Az emlékbeszéd arra sarkallt bennünket, legyünk büszkék múltunkra ott, ahol élünk. Mert, ahogy mondta, akinek nincs múltja, annak nincs jelene, és jövője sem lesz. Ezzel megerősítette ama hitünket, hogy kellenek az emlékezések, a múltidézések, s az, hogy ezek ünnepi keretet kapjanak.

A beszéd után két diák megkoszorúzta az iskola falán található emléktáblát, majd az ötödik osztályos Zsova Máté zárta le megemlékezést egy népdalcsokorral.

Guba Katalin
tanítónő, az ünnepély egyik szervezője


A képek egyikére kattintva az album további fotói is megtekinthetők.

https://goo.gl/photos/YBqxvbCmkUVRUUsM9
https://goo.gl/photos/YBqxvbCmkUVRUUsM9
https://goo.gl/photos/YBqxvbCmkUVRUUsM9
https://goo.gl/photos/YBqxvbCmkUVRUUsM9

Comments