Galéria‎ > ‎2016/2017‎ > ‎

Informatika szakkör

Idén terveztünk először olyan informatika szakkört az iskolában, amely egy külső partner bevonásával gazdagítja a gyerekek lehetőségeit. Az Agóra vállalta, köszönet érte, hogy a birtokukban lévő (sokszor igen költséges, vagy ritka) eszközeiket és képzett munkatársait rendelkezésünkre bocsájtja.

Az iskola tehetséggondozó ütemtervébe illeszkedő szakkört terveztünk, melynek célja, hogy a 6., 7., 8. osztályos gyerekek egy választható foglalkozás keretében kipróbálhassák magukat egy alapvetően játékos, mégis komoly szakmai tartalommal bíró elfoglaltságban. Céljaink szerint a szerzett tapasztalataik segíteni fogják őket annak körvonalazásában, hogy szeretnének-e mélyebb ismereteket szerezni az informatika világában.

A tematikában informatika történet, programozás és robotika szerepel. A programozás és a robotika témakör segít az angol tanulásában is, illetve felhasználja azt. A szakkörön részt vesznek olyan gyerek is, akik németet tanulnak. Nekik egy kis plusz segítség kell csak, és ugyanott tartanak, mint angolos társaik. Viszont most már van egy kis előnyük az angolban.

A szakkörre jelentkezésnek csak életkori feltételei voltak, így egyrészt több évfolyamból érkeztek gyerekek, másrészt járnak olyanok is nagy örömmel, akik egyébként az iskolában valamilyen nehezítettséggel küzdenek. Számomra különleges élmény látni ezeket a gyerekeket a robotjukkal teljesen elmerülve, összpontosítva küzdeni egy cél érdekében, hatékony válaszokat adni egy esetleges kudarcra. Látni, ahogy nem fogadják el a majdnem jót, hanem addig gyötrik, próbálgatják (maguktól!), míg a robot pontosan, tökéletesen azt nem csinálja, ami a feladat. Ilyenkor azért előfordul egy-egy önkívületi „Sikerült!” felkiáltás…

Novembertől az SZTE egy doktorandusz hallgatója is vendégünk az Agórában. Ő megfigyeli a gyerekeket és azt kutatja, hogy segíti-e őket, és ha igen, hogyan, ha iskolán kívül tanulnak valamit, illetve azt, hogy könnyebben tanulnak-e meg valamit a gyerekek, ha nem iskolában teszik azt. Kíváncsian várjuk az eredményeit, hogy felhasználhassuk egy következő szakkör tervezésekor.

A szakkör első félévének tematikája:

1-4. foglalkozás: Informatika történeti blokk - Agora kiállításra építve

5-6. foglalkozás: Programozás - angol nyelven

7-15. foglalkozás: Lego robotika alapjai - Agora

Hertelendy Anett


A képek egyikére kattintva az album további képei is megtekinthetők.

https://goo.gl/photos/L4WnJKmbfNv2xjsK9
https://goo.gl/photos/L4WnJKmbfNv2xjsK9
https://goo.gl/photos/L4WnJKmbfNv2xjsK9
https://goo.gl/photos/L4WnJKmbfNv2xjsK9


Comments