Galéria‎ > ‎2018/2019‎ > ‎

2018. december 21. “Örvendezzen már e világ”

A régi időkben a téli hónapokban, adventtől vízkeresztig számos ünnep volt, mely gazdag néphagyományokban. Ezeknek a felvillantásából állt össze idén a negyedik osztályosok karácsonyi műsora, melyre lelkesen, izgatottan készültek a gyerekek.


Az első mozaik a bölcsőcske volt, amellyel az 1900-as évek eleji apácaiskolák lányainak szokását idézték vissza tanítványaink. Ebből a műsor megtekintői megismerhették, a karácsony előtti héten hogyan  járták körbe a házakat énekelve és táncolva a régi diákok .

A második mozaik a a templomjáró emberek Szentcsalád-járását mutatta be.  A hagyomány szerint ezt a szokást tartották naponta, szállást adva december 15-től karácsony estig a  Szentcsaládnak. Egy nagy Mária-szoborral megjelenve énekelték el a kilenced egy részletét, átadva azt a családnak, akik a karácsonyi asztalhoz fűződő számos hagyományból, hiedelemből szólaltattak meg néhány érdekességet harmadik mozaikban.   

Miközben a kaleidoszkóp színes fénycsóvái minden mozaik előtt megjelentek, indult a negyedik, legnagyobb, legismertebb mozaik: a betlehemezés, melynek szereplői voltak az ámuló pásztorok, a csillagot kitartóan követő királyok, az angyalok kórusa.  „Szent e boldog éjszaka, földre szállt az ég maga!” – énekelte József és Mária, s ezt az üzenetet  közvetítették tanítványaink szavaikkal, táncukkal, furulyán és gitáron megszólaltatott hangszeres kíséretükkel, míg végül megérkezhettünk a betlehemi barlanghoz velük együtt mi is… hogy megköszönjük és hálát adjunk, hogy Isten fia az égből lejött, és szegény lett értünk!

Az ötödik mozaik - mintegy ráadásképp - a  regölés volt, melyet eredetileg december 26. és szilveszter között énekeltek a karácsonyi ünnepkör részeként a férfiak. A műsorban az érces hangú fiúk jelenítették meg ezt a táncos népszokást zörgős botokkal a kezükben.

A negyedikes tanítók, akik mindezt színre vitték: Borbás Gáborné, Guba Katalin, Királyné Horváth Edit, Kisházi Gábor, Noé Gabriella, valamint Tóth Tímea voltak.  A karácsonyi mozaikhoz a művészeti iskolai tanárai : Falcione Sarolta, Farkas Viola, Tóth Györgyi, Pivarcsik Tünde, Sáfrán Bálint, Csányi Zoltán, Németh Csaba, Lőrinc Dávid, Károlyi Éva önzetlen segítségükkel és munkájukkal járultak hozzá  .

Köszönjük, hogy számíthattunk segítségükre.

a negyedikes tanítók

Comments