Galéria‎ > ‎2018/2019‎ > ‎

Rendtörténeti versenyünk győztes diákjai Temesváron jártak

Gábor Szélpál, 2019. ápr. 8. 23:07   [ 2019. máj. 1. 23:43 frissítve ]

Karolinás és patronás diákok vettek részt azon a jutalomkiránduláson, amelynek fő állomásai a Magyar Tartomány 160 évvel ezelőtti alapításának helyszínei voltak.

Karolinából: Babos Magdolna, Lakatos Nikoletta és Csányi Szabolcs 6. b osztályos tanulók vettek részt.

A debreceni Svetitsben 2018. október 13-án rendtörténeti versenyt rendeztünk valamennyi iskolánk részvételével. A győztes csapatok a Karolinából és a Patronából kerültek ki. Ők jutalomként egy temesvári kirándulást nyertek, amelynek során megismerhették a Magyar Tartomány alapításának helyszíneit. (Lásd: rendtörténeti képregényünket!)

A kirándulásra 2019. március 29-én került sor. Előző este makói kollégiumunkban gyülekeztek és ismerkedtek egymással a diákok és felkészítő tanáraik, Tamási Ágota (Patrona) és Szűcs Péter (Karolina).

Petra nővér álmodta és szervezte meg, illetve kísérte végig az utazást, amely a rendtörténeti vonatkozásokon túl gazdag egyháztörténeti és művészettörténeti különlegességekkel is megajándékozta a csapatot. Segítségére voltak jelöltjeink, Jutta és Dóri is, akik kísérőként szintén csatlakoztak a zarándoklathoz.

Két személyes hangvételű beszámoló


„Köszönjük a kiszombori kerektemplomban tett jelképes bibliai és művészettörténeti kalandozást, a csanádi templomban a Szent Gellért-szarkofág lélekemelő élményét, a temesvári séta minden gazdagító percét.

Megható és nem feledhető időt töltöttünk a korábban élt nővérek valahai lakásainak helyén, a templomokban, a város híres emlékei, gyönyörű épületei között. Azok az imák és énekek, amiket ezeken a helyeken elmondtunk, illetve elénekeltünk, valamennyiünk számára nemcsak egy történelmi utazás részei voltak, hanem egy lelki utazáséi is. Valóban megéreztük és megértettük, hogyan kapcsolódik össze múlt és jelen, hogyan válik folytonossá az, amit valaha Terézia anya elkezdett, ami kisőbb számos követőre is talált.

agy szeretettel köszönjük Petra nővér kedves gondoskodását, hallatlan széles, történelmi távlatokat átívelő előadásait. Különös megilletődöttséggel fogadtuk a romániai forradalom eseményeinek felidézését. Sokat kérdeztek utána a lányok az eseménnyel kapcsolatban. Örültünk mindazoknak a tájékoztatóknak is, amiket útközben másoktól kaptunk.

Örültünk annak is, hogy a szegediekkel együtt tettük meg ezt az utat és, hogy Juttával és Dórival is találkozhattunk. Akadt, aki sütit küldött, mástól remek orgonajátékot kaptunk ajándékba, így sok-sok jó beszélgetés, frissítő találkozás élményével tértünk haza.

Hazafelé a vonaton mindenki lelkesen mesélte, hogy számára mely pillanatok voltak a legértékesebbek.” (Tamási Ágota)

* * *

„Utunkat a kiszombori körtemplom megtekintésével kezdtük. Itt Petra nővérnek köszönhetően nagyon érdekes művészeti és építészeti ismeretekkel gazdagodtunk.

A következő megállóhelyünk Csanádon volt, ahol megemlékeztünk Szent Gellért püspökről. 

Innen az utunk egyenesen az egykori temesvári Notre-Dame iskolánkba vezetett. A gyerekek éppen hazafelé tartottak, így lehetőségünk nyílt bemenni az iskola épületébe is. Nagyon jó volt látni, hogy ez az iskola - ami ugyan már nincs a rend birtokában – mégis működik. Atanulók szeretnek ide járni, mosoly volt az arcukon. A kántor úr kalauzolt minket körbe, akitől sok fontos információt tudtunk meg. Ezután megnéztük az iskolához tartozó templomot, majd imádkoztunk.

Az ezt követő városnéző túránk végét a legszebb hellyel, nővéreink első templomában zártuk, a Szent Katalin-templomban. Meghallgathattuk híres orgonája gyönyörű muzsikáját, és szerencsére én is fuvolázhattam Terézia anyánknak, élő és már elhunyt nővéreinknek. Ez az élmény leírhatatlan számomra, hiszen akkor, azon a helyen éreztem, illetve éreztük alapítónővéreink mosolygó lelkét. 

A napunkat egy finom ebéddel, még egy kis városnézéssel és a hazaúttal zártuk.” (Jutta jelölt)

További fotókért keresse fel képgalériánkat>>
Comments