Hivatalos‎ > ‎Intézmények‎ > ‎Kollégium‎ > ‎

Kollégiumi élet

A Karolina Iskola gimnáziumi kollégiumának  műhelynapjai fotókkal, beszámolókkal.

A fotók egyikére kattintva az album további képei is megtekinthetők:


2018/2019-as tanév

2019

Május 1.

Immár lassan hagyománnyá válik, hogy a majális előtti utolsó műhelyprogram keretében ellátogatunk egy fürdőbe a felhőtlen szórakozás és játék kedvéért. Idén a szegedi Aquapolist választottuk.

Március

Ezen a műhelyprogramon a szegedi Bay Zoltán kutatóintézetbe látogattunk. Itt három csoportba osztva a következő izgalmas kémiai, biológiai érdekességek részesei lehettünk: az étkezéssel, ételszínezéssel kapcsolatos kémiai kísérleteket végeztünk, az algák hasznosítási lehetőségeiről hallottunk, illetve a talajszennyezés eltávolításának munkájáról szereztünk elméleti és gyakorlati tudást. A velünk foglalkozó tizenöt felnőtt kutató előadása és a nekünk kitalált foglalkozások olyan érdekesek voltak, hogy még az ebédről is jócskán elkéstünk.

https://photos.app.goo.gl/5rdUZteoW4ZSHooS9
https://photos.app.goo.gl/5rdUZteoW4ZSHooS9
https://photos.app.goo.gl/5rdUZteoW4ZSHooS9

Február

Az idei kollégiumi farsangon Mátyás király korába utaztunk vissza. Délelőtt egy-egy középkori bárói család tagjaiként családi uradalmat építettünk, aminek keretében sor került vadászatra, kódex olvasásra, arany bányászatra, stb. Délután négy csapatban pajzsot készítettünk, majd a harcedzett katonák „összecsaptak” a győzelemért. Este a kollégisták által kigondolt és előadott humoros, kreatív és ötletes előadásokat néztük meg.

https://photos.app.goo.gl/5zDSiCAsfsk7ce2t8
https://photos.app.goo.gl/5zDSiCAsfsk7ce2t8
https://photos.app.goo.gl/5zDSiCAsfsk7ce2t8

Január

Január elején Debrecenbe látogattunk, ahol testvériskolánkban, a Svetitsben kaptunk szállást. Este a város történetével ismerkedtünk, majd és az iskola területén lévő szabaduló szobából próbáltunk meg kijutni kisebb csoportokban. Szombat délelőtt a város néhány nevezetességét néztük meg játékos vetélkedő keretében. Gyönyörű hóesésben jártunk a Nagytemplomban és a Déri Múzeumban is.


https://photos.app.goo.gl/3nK4gLBbKJrWbd626
https://photos.app.goo.gl/3nK4gLBbKJrWbd626
https://photos.app.goo.gl/3nK4gLBbKJrWbd626
2018
December

Hógolyózás

https://photos.app.goo.gl/MLZkP2Q39DdRzFfb9
https://photos.app.goo.gl/MLZkP2Q39DdRzFfb9
https://photos.app.goo.gl/MLZkP2Q39DdRzFfb9


November

"A novemberi műhelyhétvégét az egészségnek szenteltük. Ennek megfelelően szombat délelőtt Godáné Reisinger Karolina dietetikus tartott izgalmas előadást az egészséges étkezésről. Ezután leendő testnevelés kistanárok segítségével négy csoportban forgó rendszerben különféle erősítő és játékos feladatokat hajtottunk végre."

https://photos.app.goo.gl/nfWkUz2nbqAXtHYq7
https://photos.app.goo.gl/nfWkUz2nbqAXtHYq7
https://photos.app.goo.gl/nfWkUz2nbqAXtHYq7


Október

Októberi műhelyhétvége Az idén is októberben rendeztük az új kollégisták beavatását. Elsőként egy iskolával, kollégiummal kapcsolatos
kérdéssort kellett megválaszolniuk az újaknak, majd este végigmentek a szokásos bátorságpróbán. Ez alkalommal a kollégisták között népszerű „biciklis apáca” történetét a második világháború
korába helyeztük. A várakozási időben pedig kreatív és vidám játékokat játszottunk. A már hagyománnyá vált mignon evés sem maradt el a beavató végéről.
https://photos.app.goo.gl/4uLF1CDi4Zu9wStn7
https://photos.app.goo.gl/4uLF1CDi4Zu9wStn7
Szeptember

Szeptemberi műhelyhétvége

Az idei tanév első műhelyhétvégéjén Sándorfalvára mentünk.

Megtekintettük a Pallavicini kastélyt, méghozzá úgy, hogy játékos vetélkedőn vettek részt a kollégisták kiscsoportokban. Az első öt helyezett finom csokijutalmat nyert. Utána mindenki örömére fürödni mentünk. Jót játszottunk a vízben és a parton egyaránt. Az új kollégisták is hamar összebarátkoztak a nagyobbakkal, és bekapcsolódtak a sokféle játékba. Szép, tartalmas napunk volt.

https://photos.app.goo.gl/jEwhCa2foPBqgFi2A
https://photos.app.goo.gl/jEwhCa2foPBqgFi2A
https://photos.app.goo.gl/jEwhCa2foPBqgFi2A2017/2018-as tanév

2018
Május
2018. május 13. Métázás
https://photos.app.goo.gl/d82xFqiZZ3MAyLHfA
https://photos.app.goo.gl/d82xFqiZZ3MAyLHfA
https://photos.app.goo.gl/d82xFqiZZ3MAyLHfA
https://photos.app.goo.gl/d82xFqiZZ3MAyLHfAMárcius

Márciusi műhelynapunkra a meghívott képzésvezető sajnos nem tudott eljönni, ezért helyette csoportos foglalkozásokat tartottunk.

A kilenc és tizenkettedikesek programja a következő volt: először egy közösségi kommunikációt feltáró játékot játszottunk, majd megosztottuk a tapasztalatainkat. Utána egy kisfilm kapcsán erkölcsi kérdésekről, döntésről, erkölcsi dilemmáról beszélgettünk, végül pedig játszottunk egy nagyot.

A kisebbek és a tíz-tizenegyedikesek programja pedig a következőképpen alakult: a függőségekről beszélgettünk, riportfilmeket néztünk, s csoportos megbeszélésen mondtuk el véleményünket, ismereteinket az elénk kerülő résztémákról.


Minthogy ekkorra esett az idei első igazi hóesés, mindkét csoport élvezte ennek előnyeit: szánkóztunk, illetve hónyulat építettünk a Mátyás téren, mely a Délmagyarban is megjelent.


Alapvetően bensőségesen, sok gondolkodni valóval telt a hétvége, de a hógolyózós program, az össznépi kapitánylabdázás és a kimenőkön való egyéni mozgás a városban, egyensúlyba hozta a kollégistákat.


https://photos.app.goo.gl/LOkD7cqKo2W9E9aI3
https://photos.app.goo.gl/LOkD7cqKo2W9E9aI3
https://photos.app.goo.gl/LOkD7cqKo2W9E9aI3
https://photos.app.goo.gl/LOkD7cqKo2W9E9aI3


Február
Farsang
Ebben az évben farsangunk témája az 1970-es évek volt. Délelőtt egy rövid előadást hallgattunk az 1970-es évek eseményeiről, kultúrájáról. Utána három-négy fős csoportokban három helyszínt kellett bejárniuk a fiataloknak: egyik helyen floorball bajnokság volt, a másikon a ’70-es évek rajzfilmjeivel kapcsolatos feladatokat kellett megoldani, a harmadik helyszínen pedig az űrkutatás és technológia témájával kapcsolatos játékokat játszottak és feladatokat végeztek, majd egy űrhajó modellt készítettek el. A csoportok a feladatok során pontokat gyűjtöttek, és minden csoportnak volt egy névadója (korabeli híres ember), ami valamilyen előnyhöz juttatta a csapatot az egyik helyszínen. Az ebéd sertésjava volt Kassai módra, ami az 1970-es években egy közkedvelt ételnek számított hazánkban. Délután további pontokat lehetett gyűjteni a névadó híres emberekhez kapcsolódó kvízzel és korabeli zenék felismerésével. Az eredményhirdetés után az első öt csapat jutalmat kapott. A szokásos korabeli kávéházban ezúttal fatörzs tortát és tejeskávét ettünk. A vacsora előtti előadások során öt színvonalas, felkészült produkciót láthattunk. Minden kollégista kivette a részét a műsorokból, és sikerült ötletes előadásokat bemutatniuk, amiken olykor igen jókat nevettünk. A nap zárásaként táncház volt, ahol rock and roll-t és twist-et tanultunk profi tánctanárunk, Feri segítségével. Igen hangulatos zárása volt ez a napnak.
https://photos.app.goo.gl/dPkpcxb433vVnWQv1


https://photos.app.goo.gl/dPkpcxb433vVnWQv1
https://photos.app.goo.gl/dPkpcxb433vVnWQv1

Január

Házszentelő, teremtésvédelem, egészséges életmód Az új esztendő első kollégiumi műhelyhétvégéjét házszenteléssel kezdtük. A Forgó Mikós atya celebrálta vízkereszti szentmise után mindannyian felmentünk a kápolnából a kollégiumba, ahol az atya minden szobát és annak miden lakóját megáldott. A fiatalok szobánként személyes imádsággal készültek a szobaszentelésre. A szentelés után a már hagyománnyá vált agapé következett a lány kollégium teázójában. A szombat délelőtti műhelyprogramot Ábrahám Krisztián, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa tartotta. Beszélt a természeti problémákról, melyeknek legfőbb előidézője a Földdel való felelőtlen bánásmódunk, majd módszereket mondott arra, hogyan tudunk felelősen, fenntartható módon élni és gondolkodni, elsősorban közösségben. Bemutatta ezen kívül néhány gyógynövény pozitív és gyógyító hatását is.2017
December
Vizuális illúziók – decemberi műhelyhétvége

Decemberi műhelyprogramunkra Pomázi Petrát, a Pannon Oktatási Központ tanárát, magyar-történelem
szakos középiskolai gyakorló tanárt hívtuk meg. Ő a vizuális illúziókról tartott előadást és bemutatót a
fiataloknak. Megtudhattuk, hogy valójában semmi sem egészen olyan, mint amilyennek látjuk, illetve
hogy a szemünk nagyon könnyen becsap minket. Az előadás közben ezeknek feltárta biológiai és pszichológiai
okait is. Kipróbálhattunk olyan internetes feladatokat, melyek a vizuális illúziók jelenlétét bizonyítják.

A hétvége vasárnapján advent első vasárnapja alkalmából iskolai szentmisén vettünk részt, és
meggyújtottuk az első gyertyát a kollégium adventi koszorúján is.


 

Mikulás a kollégiumban

Idén is ellátogatott a mikulás a kollégiumba két krampuszával. Az elmúlt évektől eltérően most egy játékos kvíz keretében kellett a kollégistáknak bizonyítani, hogy jól ismerik egymást, egymás szokásait. A kvízt nyolc csoportban oldották meg a fiatalok, és a két legjobb csoport külön mikulásajándékot kapott. A játék végén pedig mindenki magkapta a mikulástól a megérdemelt ajándékokat.


 
 

Karácsony a kollégiumban

A hagyományoknak megfelelően idén is megünnepeltük a karácsonyt a kollégiumban. Advent elején kihúztuk egymást, hogy valami ajándékkal kedveskedhessünk az ünnep alkalmából valamelyik társunknak. A feldíszített fa körül gyűltünk össze este az ebédlőben, ahol először Fekete István egyik karácsonyi történetét hallgattuk meg, mely rávilágított a karácsony igazi értelmére. Utána karácsonyi énekeket énekeltünk, amíg a csillagszórók leégtek, majd a tehetséges kollégisták zenéltek és énekeltek társaiknak ajándékképpen. Végül megajándékoztuk egymást, aminek a végén a kisebbek meglepetés táncot is bemutattak, majd elfogyasztottuk a vacsorát.November

Nonverbális kommunikáció képzés


Novemberi műhelyprogramunkra Molnár Rita szervezeti és üzleti pszichológust, tehetség és viselkedésmenedzsment szakértőt, trénert hívtuk meg, hogy nonverbális kommunikációs tréninget tartson a fiataloknak. Két részre osztottuk a

kollégistákat, így lehetőség volt arra, hogy kiscsoportban tudjunk dolgozni. Mindkét csoport kollégistái kezdettől lelkesen és együttműködően vettek részt a képzésben. A képzés végén Molnár Rita játékos versennyel mérte le, hogy mennyi tudást sajátítottak el a fiatalok a nonverbális kommunikációról, amelyért csokit is nyerhettek. „A képzés a résztvevők egyéni, személyes, írásbeli visszajelzése alapján egyértelműen sikeresen alakult, a résztvevők elmondásuk alapján nemcsak ismeretekkel, hanem hasznos gyakorlati technikákkal, magabiztossággal, alkalmazási hajlandósággal is gazdagodtak.”

Este pedig a kollégium hagyományainak megfelelően megemlékeztünk Szent Mártonról, és játékos vetélkedő után elfogyasztottuk a liba-vacsorát.


https://photos.app.goo.gl/8aWqEqyMNIL7hJR92
https://photos.app.goo.gl/8aWqEqyMNIL7hJR92
https://photos.app.goo.gl/8aWqEqyMNIL7hJR92
https://photos.app.goo.gl/8aWqEqyMNIL7hJR92Október
Kereskedő játék és bátorságpróba
Idén az újakat beavató hétvége délelőttjén az Arany János év
kapcsán kereskedő játékot játszottunk, melynek kerettörténete a Toldi volt. (A
játékot 
egy másik iskolanővéri iskolában, a debreceni Svetitsben tanító Luca nővér volt szíves rendelkezésünkre bocsátani, amit mi a kollégiumunk közösségéhez
alakítottunk.) A játékban hat híres kereskedőváros küzdött azért, hogy minél jobban gyarapítsa azt a száz aranyat, melyet Toldi Miklósnak küldött édesanyja,
s melyet hűséges szolgája, Bence adott át neki. Nem csupán kereskedéssel, hanem a megvadult bika vagy a cseh vitézzel való megküzdéssel, rablással, vagy
korabeli értékek vásárlásával is lehetett aranyakat gyűjteni. A kollégisták nagy lelkesedéssel játszottak, és ügyesen gyarapították vagyonukat. Az első három
helyezett a végén jutalmat kapott. Este megrendezésre került a már szokásos beavató bátorságpróba, mely idén is ijesztő, de vicces és izgalmas volt.
A Csarnokban pedig a bátorságpróba alatt cserkész játékokat játszottunk, sok nevetéssel fűszerezve. Az egész nap a vidámságról, taktikázásról,
együttműködésről szólt.Szeptember

Csapatépítés és kirándulás Mártélyon

Az év első műhelyhétvégéjén szokásos csapatépítő kiránduláson vettünk részt. Mártélyra mentünk, ahol kezdetben szép idő fogadott, így volt alkalmunk közösen játszani. Dél tájban csatlakozott hozzánk Ábrahám Krisztián, a Kiskunsági Nemzeti Park oktatási referense, és megnéztük a Holt Tisza-ágat, valamint elsétáltunk a Tiszához. Útközben újabb érdekességeket tudtunk meg arról, milyen gyógynövényt érdemes használni szúnyogcsípés vagy horzsolás ellen, illetve hogyan lehet megelőzni a kullancs csípést természetes módon. A túra végére sajnos beborult, és az eső is eleredt, ezért nem tudtunk fürödni, hiába készültek rá a kollégisták lelkesen. Abban viszont az eső sem gátolt meg minket, hogy még egy jót játszunk: a kollégiumi élettel kapcsolatos kérdésekre kellett hamis és igaz állításokat írniuk a régi kollégistáknak, az újaknak pedig kitalálni, melyik az igaz. Nagyon jókat nevettünk a találékony állításokon.

https://photos.app.goo.gl/xztj1r7W4IOdGjsC2
https://photos.app.goo.gl/xztj1r7W4IOdGjsC2
https://photos.app.goo.gl/xztj1r7W4IOdGjsC2
https://photos.app.goo.gl/xztj1r7W4IOdGjsC2Comments