Címlap‎ > ‎

Tanulmányút Németországban

Gábor Szélpál, 2017. okt. 4. 5:40   [ frissítve: 2019. okt. 14. 2:58, felhasználó: Gábor Szélpál ]

2017. szeptember 21-28. között nyolctagú diákcsapat utazott Németországba, a Hessen tartománybeli Amöneburg gimnáziumának (Stiftsschule St. Johann) a meghívására.

Szeptember 21-én, csütörtökön este éreztünk meg egy frankfurti repülőút, majd további egy órás vonatút után. A kirchhaini vasútállomáson már mindenkire vártak a vendéglátó családok.

A következő nap, pénteken Hans-Georg Lang intézményvezető úr köszöntötte a küldöttséget, majd Hartmut Raatz tanár úr vezetésével az iskola épületeit és a templomot tekintettük meg, majd rövid sétát tettünk Amöneburg utcáin. A település érdekessége, hogy egy kb. 300 m magas hegyre – egy valamikori ki nem tört vulkánra – épült. Gyönyörű látványban volt részünk több alkalommal is, mivel az ősz beköszöntével gyakoriak az igen nagy ködök, azonban a hegy tetején ennek ellenére is szikrázó napsütés van, miközben a lenti tájakból semmit nem lehet ilyenkor látni. Mintha a felhők között, pontosabban inkább azok felett helyezkedne el a település és az iskola is.

Szombat délután volt a következő közös program, ahol Marburgban egy városnéző verseny után az evangélikus nagytemplomban (Pfarrkirche) egy csodás koncerten vettük részt. A vasárnap teljes egészében a vendéglátó családoké volt, de aznap este az egyik család szervezett egy grillezést a kertjükben. Hétfőn és szerdán mélyebben is betekinthettünk az iskolai életbe, mivel mindenki tanórákon vett részt. Kedden közösen Frankfurtba utaztunk és együtt megtekintettük a főbb látványosságokat. 28-án az utolsó nap reggelén 1. órában ökumenikus istentiszteleten vettük részt.

Az intézmény fenntartója a Fuldai Egyházmegye, a diákok kb. fele katolikus, másik fele evangélikus, ezért az iskolának saját evangélikus lelkésze és katolikus diakónusa van. Az őszi szünetig az évfolyammisék ill. istentiszteletek ökumenikusak, majd az őszi szünet után válnak szét külön katolikus szentmisére és evangélikus istentiszteletre.

Az istentisztelet után még néhány tanóra következett, majd egy rövid búcsúzás után indultunk Kirchhainba a vasútállomásra és utaztunk Magyarországra.

A résztvevő diákok nagyon jól érezték magukat, sok új élménnyel gazdagodtak és bőven nyílt lehetőségük arra, hogy fejlesszék, gyakorolják nyelvtudásukat.

Ezúton is köszönöm egyrészt Hartmut Raatz tanár úr szervezői munkáját, valamint a Karolina támogatását, hogy megvalósulhatott ez az út.


Szeged, 2017. szeptember 29.

Bencsik Róbert

Amöneburg gimnáziumának beszámolója a látogatásunkról.

A képek egyikére kattintva az album további képei is megtekinthetők.

https://photos.app.goo.gl/6WSaUN2s2mkdlbpk1
https://photos.app.goo.gl/6WSaUN2s2mkdlbpk1
https://photos.app.goo.gl/6WSaUN2s2mkdlbpk1
https://photos.app.goo.gl/6WSaUN2s2mkdlbpk1

Comments