Pályázat 2018

Wacław Felczak Alapítvány
"Polonica Varietas" pályázatán a 9.B osztály február 14-18 között egy öt napos lengyelországi utat nyert.

https://photos.app.goo.gl/3ibMtLZAdkcCTeVj9 
A képre kattintva elérhető a képgaléria.

Beszámoló

A Waclav Felczak Alapítvány POLONICA VARITAS című pályázatán elnyert támogatásból a Karolina Óvoda Ált. Isk. és Gimnázium 9. B osztálya a következő programot valósította meg a lengyelországi osztály kirándulásán.

Az utazás célja a lengyel-magyar történelmi emlékek felkutatása mellett szólt a lengyel-magyar barátság megtapasztalásáról, Lengyelország épített és természeti kincseinek felfedezéséről. Osztályközösségben megélt közös élményekről, kiemelve ezek közül a lengyel és magyar népért bemutatott szentmise Częstochowában.

 

1. nap 2019. február 14-18.

Indulás az iskola elől 6 órakor külön autóbusszal Miskolcon át, ahol felvettük a negyedik felnőtt kísérőnket, Artur atyát, majd folytattuk az utunkat Tarnów felé. Az előzetes programtól eltérve egyenesen a tarnówi állomásra mentünk, ahol megtalálhatóak az Erdélyi Panoráma eddig összegyűjtött képei. A monumentális körképet, amelynek központi témája az 1849. március 11-én vívott nagyszebeni csata, a szabadságharc 50. évfordulójára festette Jan Styka festőművész a magyar kormány megrendelésére. Mára sajnos csak részleteiben ismert, mivel egy 1907-es varsói kiállítás után a festő értékesítés céljából szétdarabolta, s ezeket a darabokat 1977-óta gyűjtik össze Tarnówban.

Kb. 17 órakor érkeztünk meg Tarnow állomás épületéhez, ahol nagy meglepetésünkre Dr. Körmendy Adrienne krakkói főkonzul valamint Andrzej Szpunar, a helyi múzeum igazgatója, Klaudiusz Stachaczyński, az ottani magyar-lengyel társaság tagja, Anna Sliwinska-Kukla, Aleksandra Zuba-Benn, a Zespół Szkół Plastycznych a művészeti iskola tanárai és ottani diákok vártak minket. S itt a múzeum igazgatója előadást tartott a körképről és megtalált darabjairól. A meglepetés vendégeinktől elköszöntünk egy kis jelképes hazai ajándékokkal. Ezt követően elfoglaltuk a szállást a Tarnovia hotelben. Egy rövid pihenő után a diákokkal, tanárokkal és vezetőnkkel megnéztük a város magyar nevezetességeit. Így a székely kaput, a Petőfi-szobrot, Bem tábornok szobrát, amit meg is koszorúztunk, majd elénekeltük ott a Himnuszt. Megtekintettük a régi zsinagóga nyomait, a belváros reneszánsz lábas házát. Valentin-nap volt: meglepetésünkre fényfestésben úszott a városháza. Ezután igyekeztünk a vacsorához, majd vacsora után fakultatív program volt lefekvésig.

 

2. nap 2019. február 15.

Az eredeti tervben nem volt iskolalátogatás, de a ismerőseim meghívtak minket az iskolájukba, ahol kb. másfél órát töltöttünk. Nagyon szép gesztussal fogadtak minket: adtak nekünk egy nagy kenyeret a vendéglátás szimbólumaként, „a sót majd a wieliczkai sóbányában megtaláljuk hozzá”-mondták. Az iskolában megismertük a művészeti iskolai fakultásait: pl. szobrászat, ikonfestészet, fotósszak, alkalmazott grafika, bútorművesség, textilszak. Az iskola bemutatása során a lengyel és magyar diákok együtt voltak, kapcsolatot építettek ki egymással. Ezt követően mentünk el Jozef Bem (Bem József) szarkofágjához, ahol vezetőnk előadást tartott Bem apó életéről, majd koszorút helyeztünk el az emléktáblánál. Sajnos idő hiányában már nem tudtuk megkeresni id. Antall József emléktábláját, de róla előzetesen mesélt Anna nővér Szegeden. Egy gyors élelmiszervásárlás után elindultunk Wieliczkába, ahol 13 órára volt időpontunk. A bánya az UNESCO örökség része, a 22 kamrája felejthetetlen élményt jelentett a diákoknak. Az út végén a Szent Kinga-kápolnában énekeltünk. Ezt követően 16 órakor estebédeztük, és ebéd után Krakkóba mentünk elfoglalni a szállást. Majd esti séta a belvárosban és vacsora egy gyorsétkezőben.

 

3. nap 2019. február 16 szombat

Reggeli után pénztárnyitásra a Wawelbe mentünk, ahol előzetes terv szerint először 2 majd 3 csapatra osztottak bennünket. Itt kísért minket a krakkói magyarok facebook csoportjának egyik adminisztrátora, aki nagy lelkesedéssel fordította az angolul kevésbé tudóknak az elhangzottakat. A termekben tett sétánk közben a kalauzunktól alapos tájékoztatást kaptunk e csodálatos palota történelméről és lakóinak életéről. A várban kezdett nézelődést a székesegyházban fejeztük be, ahol Báthory István végső nyughelyén elhelyeztünk egy koszorút, majd itt is elénekeltük a Himnuszt. Szent Hedvig, Nagy Lajos királyunk lányának síremlékét is itt találtuk meg. Majd folytattuk a városnézést a Jagelló Egyetem megtekintésével, aztán Rynek, Posztóház, Mária-templom, Balassi Bálint-emléktáblát kerestük meg a Kosos ház oldalán. Ezután a Magyar Kápolnát néztük meg, ami az Isteni Irgalmasság-templom alagsorában található. Nagyon szép a Magyar Kápolna. Az oldalfalakon hosszú mozaikalkotás mutatja be a magyar szenteket, azokat is, akiknek a szentté avatási eljárása jelenleg még csupán eljárási folyamatban van. Az oltár előtt egy ereklyetartó áll, benne Szent István-ereklye van, egy esküre emelt jobb kezet ábrázoló arany ötvösmunkában. A Magyar Kápolna és a berendezése a magyar katolikus egyház adománya. Bizonyítéka mindez a magyar és lengyel nép régi barátságának, történelmi kapcsolatának. Az is elgondolkoztató, hogy jelen van Szent István alkotó, törvényhozó, áldó és adományozó keze.

Ezt követően este még elmentünk a krakkói Arénába, ahol egy Illuzionista-showt néztünk meg, habár ez a kirándulás egy igazi csoda volt már eddig is.

 

4. nap 2019. február 17 vasárnap

Reggel elindultunk Czestochowaban, ami Lengyelország legismertebb zarándokhelye. A Jasna Gora-i kolostort a magyar pálos rend alapította 1382-ben, nevét is a magyar pálosoktól kapta. A Fekete Madonna-kegykép két évvel később került a kolostorba. Egyházi iskola révén fontosnak tartottuk ezt a zarándoklatot, felajánlva családjainkért és a lengyel-magyar nemzetért. A Szentmisét a Fekete Madonna-ikon előtt fr. Artur Prenkiewicz OFM atya celebrálta nekünk. A misén lengyelül énekeltük az otthon megtanult Czarna Madonnát, amibe becsatlakozott az ott álló több száz lengyel. Majd Marian Adam Waligóra lengyel szerzetes, a częstochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke fogadott bennünket: magyarul beszélt hozzánk, és a végül megajándékozott minket egy rózsafüzérrel. Este a vacsoránál megkóstoltuk a zurek levest és a pierogit. Felejthetetlen nap volt ez is.

 

5. nap 2019. február 18 hétfő.

Reggel elhagyva a szállást indultunk Zakopánéba, ahol eredetileg egy séta volt betervezve, de készülve az útra láttam meg, hogy itt található egy kiépített hólabirintus, ezért ezt még bevettük a programba. Majd egy hagyományos lengyel étteremben ebédeltünk meg, ezután egy kis idő volt még vásárolni, és azt követően elindultunk haza. A késő esti órákban érkeztünk meg tele élményekkel, szívünkben a lengyel nép iránti szeretettel.

Biztos vagyok benne, hogy az itt szerzett élmények, tapasztalatok közelebb hozzák a diákjainkat a lengyel néphez és nemzethez, és megmarad ez a mondás a fejükben, amit megtanultak lengyelül az út elején: "Polak, Węgier, dwa bratanki / I do szabli, i do szklanki / Oba zuchy, oba żwawi / Niech im Pan Bóg błogosławi."

Hálás köszönet a Waclav Felczak Alapítványnak, hogy lehetőséget biztosított ezzel a pályázattal, így eljuthattunk Galícia vidékére.

(Bradács Andrea tanár, 9. B osztályfőnöke)

 

Comments